Engelli Bireye Maaş Nasıl bağlanır? Engelli Maaşı nasıl alınır, nereye başvurulur?
Rehabilitasyon Merkezleri nde öğrenim gören aileleri evde bakım parası ve engelli aylığı nasıl alır? Evde bakım parası nedir, başvuru şartları nelerdir? Kurum sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu raporla belirtilen kız ve erkek çocuklar yararlanabilir. Rehabilitasyon Merkezleri nde öğrenim gören çocuklarda, yaş, öğrenim durumu ve bekâr olma şartları aranmamaktadır. Engelli bireye maaş nasıl bağlanır? Engelli aylığı kimlere ödenir? 18 yaşın altındaki engelli bireylere ödenek veriliyor mu? Rehabilitasyon Merkezleri nde öğrenim gören aileleri evde bakım parası ve engelli aylığı için nereye başvurmak gereklidir?
Engelliler feda edilemeyecek kadar önemli kesimleri içinde yer alır. Engellilerin öncelikle sosyal yaşamda faaliyetlere katılması sağlanması, daha sonra istihdam edilmeleri önem sırasında başlarda yer alır. Bir taraftan engellilere yönelik sosyal yardımlar için de bazı şartlar vardır. Engelli aylığı ve evde bakım parası, engellilerin ailelerinin gelir seviyesinin düşmemesi ve engellilere yönelik bakım hizmetlerinin giderlerinin karşılanması için gereklidir. Sağlık kurulu raporuyla en az yüzde 40 engelli olduğu tespit edilen kişiler engelli aylığı alma koşulunu sağlarlar. Engellilik oranına göre engelli aylığının miktarı değişir. Engelli aylığı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. SGK’dan gelir veya aylık alan engelliler kesinlikle aylık alamazlar. Nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olan engelliler de aylık alamazlar. Çalışmayan ve SGK’dan gelir veya aylık almayan engellilerin engelli aylığı alması mümkündür.
Engelli aylığı ve bakıma muhtaç Engelli aylığı kimlere sağlanır?
%40-69 Özürlü aylığı:
18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan,
%40-%69 arası özürlü olan,
%70 ve Üzeri Özürlü Aylığı;
18 yaşından büyük olan,
%70 ve üzeri özürlü olan,
Evde bakım parası nasıl alınır?
Engelliye bakan bireyin evde bakım parası alabilmesi için ilk durum, engellinin sağlık raporu doğrultusunda en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun kanıtlanmasıdır. Bununla beraber, engellinin sağlık kurulu raporunda “ağır engelli” ibaresinin yer alması şarttır. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası kesinlikle alınamaz. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin sağlık kurulu raporunda bakıma muhtaç olduğunun da yazılması gerekmektedir. Bu konuda Gaziantep rehabilitasyon merkezi mizden yardım alabilirsiniz.
Maaş bağlama süreci İşler?
Evde bakım parası ve engelli aylığı alınabilmesi için başvuruların ikamet edilen yerde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine yapılması gerekiyor. Evde bakım parası alınması için başvuru esnasında engelli bireyin bulunması gerekmiyor. Gerekli belgelerle yapılan başvurular değerlendirilerek evde bakım parası bağlanması işlemleri yapılabiliyor. Engelli aylığından yararlanmak isteyen kişiler SYDV’lerden aldıkları sevk ile sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelere gidiyorlar. Alınan bu sevkle gidilen hastanede verilecek sağlık kurulu raporu için ücret alınmıyor. Raporda belirlenen engellilik oranı sonrası muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor ve engellilik oranına göre belirlenen engelli aylığı bağlanıyor. Bu konuda Gaziantep rehabilitasyon merkezi mizden yardım alabilirsiniz.