Kurban Bayramı ve Sağlık

Haberler

 Kurban Bayramı ve Sağlık

09/08/2019

Kurban Bayramı ve Sağlık

   

 

                         KURBAN BAYRAMINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR ?

             Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Sevdiklerimizle bir araya geleceğimiz bayram ziyaretlerinde et ve şekerli besinlerin fazla tüketimi konusunda Diyetisyen Rezzan Aksoy uyardı. Kurban bayramında sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulundu.

              Kurban eti yeni kesildiğinde ölüm sertliği diye adlandırılan bir durum meydana gelir. Bu hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalarının kurban etini buzdolabında en az 24 saat beklettikten sonra tüketmesi gerekir.

              Tüketilen etin miktarı kadar hangi pişirme yönteminin tercih edileceği de önemlidir. Kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırınlama gibi yöntemleri tercih etmelisiniz. Izgara yapılırken etin ateşe yakınlığı 15-20 cm kadar olmalıdır. Bu sayede ette bulunan vitamin-mineral kayıpları en aza inmektedir. Yine etin yanması engellenerek kanserojen maddelerin oluşması önlenecektir.

             Eti pişirmeden önce görünen yağları temizlemelisiniz. Yapacağınız et yemeklerine ekstra yağ eklememelisiniz. Etin içindeki yağ pişirme için yeterli olacaktır. Hayvanın iç organları olarak bilinen sakatatların (dil, ciğer, baş, boyun) tüketimi konusunda yüksek yağ ve kolesterol miktarından dolayı kalp-damar hastalığı olanların tüketmemesi gerekir.

              Yüksek posa içerdiğinden dolayı salata(bol yeşillik, salatalık, domates,biber…) ve proteinden zengin ayran veya yoğurt sizin tok kalmanızı sağlamaktadır. Bu nedenle etinizin yanına hazırlayacağınız büyük kase bir salata ve ayran tabağınıza alacağınız et miktarını azaltmanızı sağlayacaktır.

              Bayram ziyaretlerinize gitmeden önce evden tok çıkmak sizin ikramlıkları az tüketmenizi sağlayacaktır. Şekerli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz. Fazla miktarda tüketilen çay-kahve çarpıntıya ve kafeinden dolayı uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle günde 4-5 fincanı geçmemek gerekir. Sağlıklı beslenme adına günde 2.5- 3 litre su tüketmeyi ve yürüyüşlerinizi ihmal etmemelisiniz.

             Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı tercihler yapacağınız mutlu bayramlar dilerim.

 

Birleşim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Beslenme Uzmanı

Rezzan AKSOY